Interviewserie: Matthijs en Jeroen Bakker

donderdag 8 november 2018
illustration

Matthijs en Jeroen Bakker, twee broers, runnen samen met Karim Luyendijk Esito. Wie zijn deze broers en wat is hun verhaal?

“Wij halen optimale waarde uit mensen en middelen!”

Na zijn studie Werktuigbouwkunde aan de TU in Delft werd Matthijs Bakker, via zijn broer Jeroen, gedetacheerd bij NedTrain. Hij werkte aan een groot project voor het herontwerpen van intercity treinen. Eerst in de harde engineering en later in een team van trouble shooters, waardoor hij gefascineerd raakte in het oplossen van problemen binnen grote organisaties.

“Daarna volgde 10 jaar consultancyprojecten bij grote ondernemingen en in 2010 startte ik mijn eigen bedrijf Esito Consulting, samen met Karim. Esito betekent resultaat. We bedenken niet alleen oplossingen, maar zorgen er ook voor dat deze worden geïmplementeerd, resultaten worden behaald en in de praktijk goed blijven werken.”

Programma- en verandermanagement binnen kapitaalintensieve organisaties, dat zijn de hoofdtaken waar Matthijs zich dagelijks aan wijdt.

“Dat doe ik niet alleen; wij zijn een team van ondernemende mensen die optimale waarde halen uit de mensen en middelen van onze klanten. Ik merkte dat er ook behoefte was aan technische mensen bij onze opdrachtgevers. De oplossing lag voor de hand, want mijn broer Jeroen had 20 jaar ervaring met detachering van hoger opgeleide mensen.”

Jeroen: “Ik rondde mijn lopende opdracht eerst netjes af, voordat ik bij Esito ging werken. Dat vond ik belangrijk. Nu werk ik weer in het werkveld waarvoor ik gestudeerd heb, HTS-techniek en Technische Bedrijfskunde, en neem veel ervaring mee. Bij Esito People kan ik me helemaal uitleven. Hoe het is om samen met mijn broer te werken? “Eigenlijk heel goed, want wij versterken elkaar en vullen elkaar aan.”

Een mooi voorbeeld daarvan is een opdracht die de heren net binnen hebben gehaald.

“Het begon met een mail die Matthijs van een oude collega ontving, omdat het bedrijf waar hij nu werkt voor een efficiency-slag staat in de inkooporganisatie. Samen met een consultant inventariseerden we de behoeften en maakten een business case. In eerste instantie wilde de klant de consultancy zelf regelen, maar binnen Esito hebben we iemand met de juiste kennis en ervaring met deze processen en systemen. Dat was voor deze klant de trigger om de deal met ons te sluiten. In deze case komen Esito Consulting en Esito People mooi samen.”

Bijzonder aan de mensen van Esito is dat ze naast technisch ook sociaalvaardig zijn, een combinatie die je zelden ziet.

Matthijs: “Doordat onze technische mensen goede sociale vaardigheden hebben, werken ze makkelijk goed samen met collega’s van onze klanten.”

Wat onze kracht is?

“Wij hebben met ons team de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt en een serieuze naam in de wereld van asset management opgebouwd. De branches waarin we werken zijn onder meer food, chemie, metaal, pharma, offshore, infrastructuur en energie.”

“Onze ambitie is om ons werkgebied verder uit te breiden en te ontwikkelen, zoals richting de verschillende overheden. Er valt in asset management, manufacturing en supply chain voor bedrijven en organisaties nog veel winst te behalen en wij zetten daar graag onze schouders onder. Onze lijfspreuk is niet voor niets: ‘We make change happen’!”