Interviewserie: Kamiel Ruhe

vrijdag 29 november 2019
illustration

Interview met Kamiel Ruhe, Senior project manager bij Esito

“We gaan voor succes, altijd.”

Deze uitspraak van Kamiel Ruhe laat precies zien waarom Esito (= resultaat) en hij een goede match zijn. Een succesvolle samenwerking die al in 2011 begon. Daarbij spreken de branches waarin Esito opereert hem aan, zoals zijn huidige project in de metaalindustrie.

“Twee jaar geleden kreeg ik de opdracht van de General Manager van de afdeling Asset Management & Development om een IT-project te versterken en hierbinnen de lijnen uit te zetten. Het ging om de implementatie van een elektronische aanwezigheidsregistratie inzake veiligheid. Het project liep al jaren, maar was op een dood spoor beland.”

Wat Kamiel aantrof was naar eigen zeggen ‘niet op de winkel passen’. Er moest orde op zaken worden gesteld, iets dat hem op het lijf is geschreven. Met ruim 20 jaar ervaring op zak als projectmanager wist hij de regie te pakken en te houden. Hoe kreeg hij dat voor elkaar?

“Een van de eerste zaken was het project in fases op te delen. Als je een huis gaat bouwen, begin je ook niet tegelijkertijd aan de badkamer én de keuken. Aangezien niet alle stakeholders, zoals de business en ondernemingsraad, waren meegenomen heb ik die laten aanhaken. Degenen zonder toegevoegde waarde mochten afhaken en ik heb 12 lokale projectleiders vanuit de business aangesteld. De gedetailleerde omschrijvingen van de functionele eisen ontbraken, dus die zijn afgestemd met de stakeholders en vastgelegd.”

Volgens hem zie je bij IT-projecten vaak dat de IT-manager tevens projectmanager is. Een onlogische zet, waardoor projecten stagneren.

“Een projectleider heeft andere kwaliteiten, waarbij diepgaande IT-kennis niet nodig is. Veel IT-projecten beginnen met een IT-manager die affiniteit heeft met projectmatig werken, maar voor een succesvolle ontwikkeling & implementatie is het beter om een projectmanager aan te stellen die affiniteit heeft met IT. ”

Kamiel maakt gebruik van zijn natuurlijk leiderschap. Op welke bijbehorende eigenschappen doet hij zoal een beroep?

“Veel communiceren, goed luisteren, samenwerken en delegeren, geen aannames doen, maar feiten checken en verantwoordelijkheid stellen. Mijn ervaring als senior projectleider helpt mij om te plannen, vooruit te kijken en niets aan het toeval over te laten, problemen te tackelen voordat ze er zijn en ballast overboord te gooien.”

Een senior projectleider is volgens Kamiel altijd ‘in control’.

“Als ik wakker word, sta ik meteen aan, want ik kijk steeds vooruit naar de mogelijke hobbels die op ons pad kunnen komen. Dit is wat we willen en daar gaan we heen. Ik ben niet zo zeer de trainer die aan de rand van het veld staat, maar eerder een speler op het veld die de lijnen uitzet, zijn spelers coacht en zelf ook altijd levert.”

Wat is het belangrijkste doel van het nieuwe elektronische aanwezigheidsregistratiesysteem?

“Het garanderen van de veiligheid van personen die bij een installatie werken, om ze bij calamiteiten te kunnen traceren, te bereiken en indien nodig te kunnen evacueren.”

Om medewerkers te laten wennen aan het nieuwe systeem richtte hij een demoruimte in, die er exact zo uitziet als de balie in de praktijk.

“Een bewuste keuze om mensen focus te laten houden. Vervolgens heb ik alle gebruikers praktijkgericht en tot in detail getraind. Werknemers melden zich in de praktijk tenslotte ook bij een balie waar hun werkvergunning etc. wordt gecontroleerd. Vervolgens gaan zij met een pasje langs het elektronische aanwezigheidsregistratiesysteem.”

Ondertussen is het project in de implementatiefase aangekomen en is Kamiel vrijwel dagelijks op de werkvloer te vinden, waarbij hij zijn pak verruild voor een werkoverall. Zichtbaar aanwezig zijn vindt hij belangrijk.

“Gedurende het hele proces heb ik wekelijks de projectleiders en andere stakeholders geïnformeerd. Ook bij het live gaan van het elektronische aanwezigheidsregistratiesysteem in een van de 10 fabrieken ben ik aanwezig. Dit zijn hoogtepunten in het traject.”

Met de afronding van de implementatie in het vooruitzicht ziet Kamiel alweer nieuwe mogelijkheden.

“We zijn begonnen met veiligheid, maar stel je eens voor wat je kunt doen met de informatie die het systeem oplevert. Er is met deze data namelijk wel een verschil te zien tussen de uren die externe medewerkers aanwezig zijn in de fabrieken en de uren zij in rekening brengen. Ingehuurd personeel is duur en als je kunt besparen op daadwerkelijk gewerkte uren van duizenden personen is dat heel aantrekkelijk. De opdrachtgever ziet dat ook in. Straks gaan we richting het opzetten van efficiency analyses en controlemogelijkheden, maar alles in overleg met business én ondernemingsraad. Ik kijk ernaar uit om daarmee bezig te gaan. We werken tenslotte om geld te verdienen. Dan is de cirkel rond.”

Tot slot spreekt hij zijn waardering uit naar Esito, van wie hij het volledige vertrouwen krijgt.

“Projecten leiden wordt van mij verwacht en dat doe ik graag. Matthijs Bakker en ik kunnen met elkaar sparren, want we zitten op hetzelfde ervaringslevel en vullen elkaar goed aan. Allebei willen we de wedstrijd winnen en gaan voor succes, altijd.”