Interviewserie: Justien Kint

donderdag 6 december 2018
illustration

“De opdrachten van Esito geven mij de mogelijkheid mezelf te blijven ontwikkelen.”

Een stralende jongeman schudt mij de hand. We ontmoeten elkaar op zijn werkplek bij een bedrijf in de zware industrie. Het is Justien Kint en hij voelt zich hier zichtbaar thuis.

“In het voorjaar van 2017 werd ik benaderd door Angela Everwijn van Esito Group. Mijn cv sloot aan bij functies, waarin zij voorzien en ze vroeg of ik openstond voor een kennismaking. In april dronk ik een kop koffie met Matthijs Bakker en het klikte meteen tussen ons. Hij is ‘down to earth’ en dat ben ik ook. We spreken dezelfde taal.”

Toch duurde het nog enkele maanden voordat Justien via Esito aan de slag ging. Hij werkt als zelfstandig ondernemer en rondde eerst zijn lopende opdrachten bij een waterleidingbedrijf en een chemieconcern af.

“Sinds juli 2017 werk ik samen met Esito en ik voel mij zeer gewaardeerd. Je maakt onderdeel uit van het Esito-team; we hebben bijvoorbeeld een kookworkshop gedaan, waardoor je elkaar ook buiten het werk leert kennen.”

Ondertussen is Justien gevraagd om de rol van projectleider Journey to Reliability op zich te nemen; best bijzonder voor ‘iemand van buiten de organisatie’. Zijn opdracht? Ervoor zorgen dat de medewerkers van de fabriek binnen een gestelde tijd op een bepaalde manier gaan werken. Een echte uitdaging, want met verandermanagement had hij nog maar weinig ervaring. Gelukkig heeft hij Matthijs als sparringpartner.

“We komen wekelijks bij elkaar om zaken door te nemen. Matthijs coacht mij en dat vind ik een groot voordeel van Esito. Ik kan mijn verhaal kwijt en doordat hij dit bedrijf en werkveld kent, weet hij ook waar ik de benodigde kennis kan vinden.”

Hij ziet ook de voordelen voor de klant.

“Ik neem de ideeën en oplossingen die ik bij andere bedrijven heb gezien mee en kijk daardoor met een frisse blik naar problemen. Ik maak daarnaast geen onderdeel uit van de interne politiek, waardoor ik, indien nodig, zaken wat scherper kan communiceren en sturen.”

Justien is niet voor niets uitgekozen voor deze job. Naast zijn technische bagage, heeft hij uitstekende sociale vaardigheden, waardoor hij zich op alle niveaus in de organisatie kan redden en zaken in beweging kan houden. Bovendien voelt hij zich thuis tussen de hoge fabriekstorens, installaties en transportleidingen. Dit is de wereld waar Justien van houdt.

“Alles is hier rauw, ruig, groot en indrukwekkend. Ik zit vlakbij de installaties, waar we aan preventief onderhoud, efficiëntere processen en de betrouwbaarheid werken. Maintenance loopt als een rode draad door mijn leven. Als student had ik al een bijbaan bij een motorzaak; sleutelen aan motoren. Ik weet wat de technici op de werkvloer meemaken, als ze ’s nachts hun bed uit worden gehaald, omdat er een installatie kapot is. Dat is precies wat we proberen te voorkomen.

Buiten werktijd ontspant Justien met zijn vrouw Lieke en dochter Fem van 16 maanden. Daarnaast is hij erg sportief (mountainbiken, hardlopen, sportvissen, motorrijden) en blogt hij graag over zijn werk.

“Mijn opa was journalist en schreef ook. Ik vind het leuk om kennis te delen en daarbij is het een manier om mezelf te laten zien.”

Je kunt de blogs van Justien volgen op iammaintenance.nl.