Interviewserie: Aart van Eekelen en Arif Unal

woensdag 6 februari 2019
illustration

“Ons bedrijf klaarstomen voor de toekomst!”

[LDM Brass](https://www.ldmbrass.com/en/home) is van oudsher een familiebedrijf voortgekomen uit LIPS, welbekend van de sleutels. LDM produceert halffabricaten en eindproducten van messing en levert wereldwijd. Managing director [Aart van Eekelen](https://www.linkedin.com/in/aartvaneekelen/) is eindverantwoordelijk en stoomt het bedrijf klaar voor de toekomst.** “De markt waarin wij opereren is veranderd door de opkomst van plastics. Veel producten die voorheen van messing werden gemaakt zijn vervangen door plastics. LDM verandert mee en richt zich nog meer op hoogwaardige eindproducten in samenwerking met onze klanten.”

LDM bevindt zich in een transitie om deze ‘specialties’ te leveren. Wat nu als een klant vandaag met de vraag voor een specifiek product komt? “Dan zijn wij daar klaar voor, want we zijn al geruime tijd onderweg met de transitie, die volgens plan verloopt. Medewerkers van Esito hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. In eerste instantie had het niet mijn voorkeur om personeel van buitenaf aan te trekken, maar ik moet zeggen dat het bijzonder goed heeft uitgepakt.”

Een van hen is manager maintenance & engineering Arif Ünal. Wat is zijn uitdaging? “Verschillende gebieden hebben mijn aandacht, zoals het aansturen van de afdeling maintenance & projects. Het afgelopen jaar is het project maintenance excellence opgestart om de werkprocessen binnen de afdeling te verbeteren en efficiënter te laten verlopen. Voor het aankomend jaar zullen we onderhoud anders organiseren. In plaats van een lange stop in de vakantie zal het preventief onderhoud verspreid worden over het jaar. Er ligt een hoge druk op productie, die een gezonde spanning geeft tussen productie en onderhoud, maar we hebben veel begrip voor elkaar.”

Arif heeft er alle vertrouwen in dat het project zal slagen. Wat maakt zijn opdracht zo interessant? “LDM is een productiebedrijf in de zware industrie waar we vanuit schroot een hoogwaardig product maken. Er is voldoende vrijheid om veranderingen door te voeren en de resultaten te zien. De drie verschillende afdelingen hebben ieder hun eigen unieke machinepark met bijbehorende uitdaging.”

Hij ook zeer te spreken over zijn opdrachtgever Esito. “Met Matthijs Bakker heb ik bij een andere opdrachtgever samengewerkt. Hij is iemand die jou echt inhoudelijk ondersteunt op de werkvloer en dat vind ik waardevol. Vanuit mijn vorige opdracht wist ik al dat de samenwerking met Matthijs goed is.”

Aart is blij met Arif als persoon en met de kennis en ervaring die hij meebrengt. “Hij vervult zijn functie uitstekend en heeft een natuurlijke autoriteit. Arif is een sociaal persoon, technisch goed onderlegd en hij krijgt de organisatie mee. Precies wat wij op dit moment nodig hebben.”

Hoewel de core business van LDM het produceren van messing en halffabricaten zal blijven, is er flink geïnvesteerd in een nieuwe machine, waarmee nog meer customized producten kunnen worden geproduceerd. “LDM maakt specialties van hoogwaardige kwaliteit, zoals een speciale pin die in het landingsgestel van vliegtuigen zit. We kijken uit naar nog meer samenwerkingen met klanten die speciale wensen hebben.”